Αναταραχή με μη μετρήσιμες ακόμα επιπτώσεις σήμανε η επιλογη από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, να υπερψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.
Μέσα στη Βουλή αντέδρασε και διαχώρισαν τη θέση τους, οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης, ενώ ο άλλοτε βουλευτής Λασιθίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, με άρθρο του τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά του νομοσχεδίου.
Σήμερα το μεσημέρι η κ. Γεννηματά έχει συγκαλέσει την ΚΟ με αφορμή τη στάση των Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη.
Δείτε: Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Συγκαλείται την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα
Την απόσυρση του νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το παράλληλα ως «αντιδημοκρατικό».
Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε πως το εν λόγω νομοσχέδιο, «αντί να προστατεύει την διαδήλωση την περιορίζει. Δίνονται υπερεξουσίες που υπονομεύουν δημοκρατικά δικαιώματα».
Όπως επισήμανε ο ίδιος με το εν λόγω νομοσχέδιο «τιμωρείτε όσους ειρηνικά διαδηλώνουν» και «θα δημιουργήσετε μία αχρείαστη πόλωση. Σας καλώ να σκεφτείτε ξανά, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Να υπάρξει διάλογος σε βάθος».
Ο Χάρης Καστανίδης
Με τη φράση “είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη“, και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ΚΙΝΑΛ, έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή ο Χάρης Καστανίδης, εκφράζοντας την ξεκάθαρη διαφοροποίησή του από την “κωλοτούμπα” που έκανε χθες η Φώφη Γεννηματά, βάζοντας το ΚΙΝΑΛ ξανά στη θέση της “πατερίτσας” της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει το χουντικής κοπής νομοσχέδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχΐδη, αφού υποστήριξε ότι “αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης”….
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης
ότι: «Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι όνειδος για την δημοκρατία, είναι ταφόπλακα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και για το ίδιο το δικαίωμα στην διαμαρτυρία».
Πιο συγκεκριμένα, υπεισέρχεται στην ουσία του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι: “Το νομοσχέδιο αυτό στην πραγματικότητα είναι θεσμική τρομοκρατία καθώς δίνει την δυνατότητα στην αστυνομία ανά πάσα στιγμή να θεωρήσει μια διαδήλωση παράνομη και όλους τους παρευρισκόμενους εν δυνάμει εγκληματίες…
Στερεί στο λαϊκό κίνημα το μόνο όπλο το οποίο του είχε μείνει απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε εξουσίας, και των οικονομικών συμφερόντων καθώς θα πρέπει να παίρνει άδεια, και πάλι με ποινή φυλάκισης, για να εκφράσει σε διαδήλωση την αντίθεση του με τα εκάστοτε κυβερνητικά ή άλλα μέτρα.”